Skip to main content

Als architectenbureau zijn wij bij is Atelier 3 vaak betrokken bij het ontwerp en de bouw van verschillende soorten woningen, waaronder ook rietgedekte woningen. Een rietgedekte woning heeft een bijzondere uitstraling en het leent zich uitstekend voor zowel moderne architectuur als een landelijke stijl. Het brengt veel voordelen met zich mee, maar er zijn ook zaken waar rekening mee moet worden gehouden bij het ontwerp en de constructie. Een rieten dak is een duurzame en natuurlijke oplossing. Het materiaal is hernieuwbaar en heeft een isolerende werking. Daarnaast past een rieten dak mooi in het landschap (“overal toepasbaar” ?) en geeft het een warme en rijke uitstraling aan een woning. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer mensen kiezen voor een rieten dak.

Een belangrijk aspect bij het ontwerpen is de hellingshoek. Om ervoor te zorgen dat het riet goed blijft liggen lang mooi blijft, is een hellingshoek van minimaal 45 graden nodig. Dit kan invloed hebben op het ontwerp van de woning. En er zijn nog meer belangrijke riet geralteerde bouwkundige ontwerp aandachtspunten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het ontwerp van de gevels en de plattegrond van de woning. Ook is het van belang om goede ventilatie te creëren onder het riet in de woning en wordt er door Atelier3 al in een vroeg stadium met het installatieontwerp meegedacht . Dit voorkomt dat het riet gaat rotten en zorgt ervoor dat het riet goed kan drogen na regenval. Bij Atelier 3 zorgen wij er daarom voor dat er voldoende ventilatieopeningen worden aangebracht in het dakbeschot. is veel kennis aanwezig om al deze facetten te verwerken en zo een mooi en zeer duurzaam rieten dak te ontwerpen. (Op deze manier is een rieten dak in aanschaf niet veel duurder als bijvoorbeeld een met pannen gedekt dak.)

Een nadeel van Bij een rieten dak is dat het onderhoud intensiever dan bijvoorbeeld bij een pannendak. Het riet moet regelmatig gecontroleerd worden op beschadigingen en er moet Jaarlijks een controle en onderhoud moet uitgevoerd worden om ervoor te zorgen dat het dak in goede conditie blijft. Ook moet het riet regelmatig gereinigd worden om algengroei te voorkomen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het schoonmaken en het riet behandelen tegen algen en mos.

Tot slot Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de brandveiligheid bij het ontwerp en de constructie. Er moet voldoende afstand worden gehouden tot omliggende bebouwing en er moeten brandwerende materialen worden toegepast in de constructie. Kortom, een rieten dak brengt veel voordelen met zich mee, maar er zijn ook zaken waar rekening mee moet worden gehouden bij het ontwerp en de constructie. Bij Atelier 3 hebben wij ruime ervaring met het ontwerpen en bouwen van rietgedekte woningen en adviseren wij onze opdrachtgevers graag over de mogelijkheden en uitdagingen van deze bijzondere dakbedekking.